Kermainen maa-artisokkakeitto | Cream of Jerusalem Artichoke Soup

12/08/2016


Täyteläisen pehmeä ja runsaan kermainen maa-artisokkakeitto antaa lämpöä ja voimaa talvisiin päiviin. Hienostuneen makuinen maa-artisokka sopii hyvin juhlakauden ruokiin, mutta erityisen hyvältä se maistuu ihan tavallisena arki-iltana. 

Valmistin keiton paahtamalla maa-artisokat ensin uunissa kuorineen, jonka jälkeen keitto viimeistellään kuumentamalla ainekset kerman, maidon ja mausteiden kanssa. Valmistamiseen menee noin 45 - 60 minuuttia josta suurin osa on odottelua, joten pienellä ennakoinnilla tä ei ole työläs valmistaa.

Suolaa ja Hunajaa blogissa on muutaman vuoden takaa vielä astetta pelkistetympi versio maa-artisokkakeitosta. Reseptiin pääset tästä.

2 annosta alkuruokana

n. 350g maa-artisokkia
½ pienestä sipulista
1 pullea valkosipulinkynsi
loraus oliiviöljyä
suolaa

2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
suolaa, pippuria ja timjamia

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla. Pilko tarvittaessa tasakokoisiksi, pyöräytä tilkassa oliiviöljyä ja mausta suolalla. Laita maa-artisokat uunipellille ja lisää myös halkaistu sipuli ja valkosipulinkynsi, molemmat kuorineen. Paahda uunissa noin 25 – 30 minuuttia tai kunnes maa-artisokat ovat kypsiä. Maa-artisokkien koko vaikuttaa kypsymisaikaan paljonkin joten tarkkaile tilannetta!

Kuumenna kattilassa tilkka oliiviöljyä ja lisää kypsät maa-artisokat sekä kuoritut sipuli ja valkosipuli. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Kuullota hetki ja lisää sitten maito ja kerma kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen ja soseuta keitto sileäksi. Tarkista lopuksi maku. Tässä ei kannata säästellä suolaa. Tarjoa heti kuumana!

Vinkki! Jos haluat keitosta todella sileää ja pehmeää kannattaa se paseerata soseutuksen jälkeen siivilän läpi jolloin pienimmätkin kuorenpalaset saa pois. 


In English 

2 small portions
350 - 400g jerusalem artichokes
1/2 of small onion, skin on
1 garlic clove, skin on
200ml milk
200ml cream
salt and pepper to taste
a pinch of thyme

Preheat oven to 200C. Wash jerusalem artichokes and cut into cubes. Put jerusalem artichokes in to a baking tray with garlic and onion. Drizzle with olive oil and season with salt. Roast in the oven for 25 - 30 minutes or until golden and soft. 

Heat a tablespoon of olive oil in a sauce pan or pot. Peel and chop onion and garlic and put them in a pan with jerusalem artichokes. Season to taste with pepper and thyme and litle more salt. Cook for couple of minutes, stirring. Add cream and milk and heat until hot. Don´t boil. Remove from the heat and puree until smooth. Add more salt and seasoning if needed.
Serve immediately!



You Might Also Like

6 kommenttia

  1. Maa-artisokat soseeksi kuorineen päivineen? Paahdetuista kuorista tulee varmasti hyvä maku. Kuorihan se on parasta paahdetuissa perunoissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, kuorien kanssa kunhan pesee hyvin! Kannattaa paseerata siivilän läpi jos haluaa ihan tasaista. Ainakaan mun blenderissä ei ihan teho riittänyt kaikkia kuorenpaloja tasoittamaan...

      Poista
  2. En ole ikinä vielä maistanut maa-artisokkaa. Pitääpä kokeilla, ja katsastaa kaupasta noita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä maistaa! Se onkin ruoan parissa mukavaa että uusia makuja riittää kokeiltavaksi :)

      Poista
  3. Maa-artisokkakeitto on i-ha-naa! Minustakin on ihan turha kuoria maa-artisokkia (=olen laiska niitä kuorimaan), riittää kun pesee huolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on! Maa-artisokkien kuoriminen on kieltämättä vähän tympeää :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.