Risotto, herneitä ja fenkolia

3/07/2013



Onneksi on risotto. Nopeasti ja vähistä aineksista valmistuvaa konstailematonta ja täyttävää ruokaa, jossa on myös aavistus ylellisyyden tuntua.

Keväinen, runsaasti tuoreilla yrteillä maustettu hernerisotto, jonka pohjana on sipulia ja raikasta fenkolia. Lisäsin risottoon lopuksi fetajuustoa tuomaan lisää ruokaisuutta ja makua, mutta sen voi jättää poiskin tai vaihtaa vaikkapa vuohenjuustoon.

4 - 6 annosta

kunnon nokare voita (20 - 30 g)
pari lorausta oliiviöljyä
1 sipuli
250 g riisiä
n. 1 l kana- tai kasvislientä
n. 200 - 250 g pakasteherneitä
n. 200 - 250 g fenkolia
(valkoviiniä)
minttua
basilikaa
sitruunamehua
1 sitruunan kuori raastettuna
parmesaania tms.
mustapippuria, suolaa
(fetaa)
(tilliä)

Ota pakasteherneet sulamaan. Kuumenna kanaliemi valmiiksi. Murskaa morttelissa pieni kourallinen herneitä, sitruunan kuori ja pari kourallista yrttejä. Ohenna hiukan öljyllä ja sitruunamehulla. Jätä odottamaan ja lisää lopuksi risoton sekaan tuomaan väriä ja makua.

Hienonna sipuli. Poista fenkolista tarvittaessa uloin kuori ja kova kantapala. Leikkaa fenkoli pitkittäin muutamaan osaan ja suikaloi ohueksi.

Kuumenna kattilassa tai kasarissa voi ja oliiviöljy. Kuullota sipuleita minuutin verran ja lisää fenkolit. Kuullota pari minuuttia kunnes fenkolit alkavat pehmetä. Älä ruskista.

Lisää riisi ja sekoita hyvin. Anna kuullottua hetki. (jos käytät viiniä, lisää se tässä vaiheessa ja anna kiehahtaa ja haihtua) Lisää kuumaa lientä vajaa pari desiä kerrallaan ja anna kiehua hiljalleen kunnes liemi on lähes imeytynyt riisiin. Sekoittele säännöllisesti. Jatka liemen lisäämista kunnes riisi on lähes kypsää.

Laita herneet hetkeksi kuumaan liemeen ja lisää ne kattilaan. Lisää vielä tarvittaessa lientä ja kypsennä risotto valmiiksi. Risoton rakenne saa olla löysähköä, joten älä hauduta liian kuivaksi.

Sekoita risottoon morttelissa jauhettu yrttiseos, raastettua parmesaania maun mukaan ja nokare voita. Lisää sekaan reilusti yrttisilppua. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää halutessasi fetajuustoa ja silputtua tilliä.

Anna risoton vetäytyä kannen pari minuuttia ja nosta tarjolle.


You Might Also Like

21 kommenttia

  1. Hernerisotto on yksi suosikeistani! Fenkoliin vielä totuttelen, mutta ehkä jonain päivänä rohkenen lisätä sitä herneiden ja riisin joukkoon :)

    VastaaPoista
  2. Jaaha, taitaa olla risottoharjoitukset edessä viikonloppuna, olen tehnyt niitä ihan liian vähän ja Italiassa ajetaan Tirreno-Adriaticoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mulla alko risotot taas houkuttaan kun katselin Val di Fiemmestä hiihtoja!

      Poista
  3. Nam, tuo näyttää tosi keväiseltä ja raikkaalta! Fenkoli on varmasti ihanan herkän makuinen risotossa! Ja minähän en tunnetusti kieltäydy mistään missä on fetaa (tai muutakaan juustoa). Harvemmin tulee tehtyä kasvisrisottoa (tai no, sienirisottoa kyllä), mutta pitäisi varmaan kyllä - joku viikko sitten tein artisokkarisottoa ja se oli ainakin hurjan hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla menee toisinpäin, taidan tehdä enemmän kasvisrisottoja kuin muita.. Pastoissa sitten taas olen enemmän lihaisten versioiden ystävä. Artisokkarisotto kuulostaa myös hyvältä!

      Poista
  4. Hihii, vähän samantyyppistä settiä suunnitteilla viikonlopuksi täällä! :)

    VastaaPoista
  5. Samaa mieltä. Onneksi on. Meillä huokailtiin suppilovahverorisoton herkullisuutta, kun viime viikolla yhtenä kaapissa ei oo mitään-päivänä tajusin ottaa pakkasesta suppiksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idis, muistin nimittäin että mulla on pussillinen kuivattuja suppiksia! Sienirisottoa lähiaikoina siis meilläkin..

      Poista
  6. Nyt on onneksi löytynyt kelvollisia fenkoleita, pakasteherneethän eivät petä koskaan.
    Meidän kattilastamme löytyy yleisimmin sienirisottoa, pitäisi tehdä kasvisversioita useammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, pakasteherneisiin voi luottaa! Fenkoleita on onneksi ollut aika mukavasti tarjolla. Meillä on syöty niitä varmaan kilokaupalla alkutalven aikana..

      Poista
  7. Tosi mahtavia kuvia taas:) Ja sitten hyvä risotto;tietenkin:)

    VastaaPoista
  8. Risotto toimii aina! Minulla on kevyt putkipäällä: Viikon sisällä latva-artisokkarisottoa ja sitruunafenkolirisottoa. Eikä kyllästytä yhtään, josko taas viikonloppuna tekaisi. Tämä vaikuttaa sen verran hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei huono putki.. Aika vaikea risottoon on kyllästyä, sama on pastan kanssa.

      Poista
  9. Rapunzel10.3.13

    Kauppaketjun saatavuusongelmien takia korvattiin minttu thaibasilikalla ja lehtipersiljalla. Ei ehkä haitannut, koska oli tosi hyvää pikapaistettujen lohisiivujen kanssa. Olen aina pitänyt pakastehernettä aivan turhana tuotteena, mutta Safkaa-kirjan pekoni-hernepasta ja nyt tämä risotto ovat saaneet minut häpeämään aiempaa ylenkatsomustani. Go-herne-go!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Go herne! Pakasteherneet on ihan hyvä tuote, varsinkin näin talvella kun monet muut vihreät ovat aika mauttomia..

      Poista
  10. Kiitos tästä hyvänmakuisesta ja selkeästä ohjeesta! Kun on huonompi kokki kuin yksikään aussilapsi tv:ssä, oli kiva saada oikea risotto aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Hyvä juttu jos onnistui ja blogista oli apua. Kiitos kun jätit kommentin.

      Poista
  11. Nam! Ja ihanat kuvat taas!!!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.