etikka

Marinoituja kesävihanneksia

6/29/2012


Viikonlopuksi raikkaita ja rapsakoita, etikalla ja hunajalla maustettuja retiisejä, avomaankurkkuja ja kevätsipuleita. Etikkaiset kasvikset sopivat mainiosti grillatujen lihojen, makkaroiden ja kalojen kaveriksi, mutta tuovat myös erilaisiin salaatteihin kivaa kirpeyttä. Ohjeesta tulee 0,75 l purkillinen täyteen.

marinadi

1 - 2 rkl etikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 - 2 rkl vettä
luomusitruunan kuorta
ripaus suolaa

2 avomaan kurkkua (n. 200 g)
100 g retiisejä
1 kevätsipuli
yrttejä maun mukaan

Valmista ensin etikkakastike. Sekoita hunajaan ensin puolet etikasta ja säädä happoisuus sopivaksi vedellä ja etikalla. Lisää lopuksi ripaus suolaa, pari palaa sitruunankuorta ja jätä maustumaan. Käytin tavallista etikkaa, mutta ihan yhtä hyvin voi käyttää muitakin, miedompia vaihtoehtoja.

Leikkaa kasvikset ohuiksi viipaleiksi ja sekoita keskenään. Lisää tuoreita yrttejä maun mukaan ja kaada etikkaliemi kasvisten päälle. Anna maustua kylmässä vähintään 15 - 30 minuuttia tai kauemmin. Sekoittele aina välillä, jotta liemi maustaa kasvikset tasaisesti. Tarkista maku ja tarjoa.


gluteeniton

Makkaraperunat

6/26/2012



Otsikosta huolimatta nyt ei olla nakkikioskin jonossa vaan tehdään keitetyistä uusista perunoista ja raakamakkaroista reilu annos, jossa maistuu tuore chili ja kevätsipuli. Jos peruna- ja makkarakiintiö ei ole juhannuksen jäljiltä täynnä, niin tämä makkarapaistos sopii mainiosti kesäpäivän lounaaksi tai vaikka tuhdimmaksi iltapalaksi. Lautasen reunalle vielä suolakurkkuja ja sinappia sekä ruokajuomaksi kylmää olutta... Helppoa ja nopeaa kesälomaruokaa! Ohje kahdelle nälkäiselle.

10 - 12 kpl keitettyjä uusia perunoita
2 - 3 raakamakkaraa
1 - 2 vartta kevätsipulia silputtuna
1 valkosipulin kynsi
tuoreita yrttejä maun mukaan
½ - 1 chili ilman siemeniä
rouhittua pippuria ja savustettua paprikajauhetta
(ripaus suolaa tarvittaessa)

Pätki makkarat viipaleiksi ja laita paistinpannulle kypsymään keskilämmöllä. Kun makkarat ovat saaneet vähän väriä, lisää silputtu valkosipuli ja osa sipulista. Kun makkarat ovat lähes kypsiä, lisää lohkotut perunat. Anna ruskistua kunnolla ja mausta lopuksi pippurilla ja paprikajauheelle. Ripottele pinnalle vielä yrttejä, chiliä ja silputtuja sipulinvarsia ja käy kiinni!


gluteeniton

Kuusenkerkkätoffee

6/15/2012



Osa alkuviikosta tehdystä kuusenkerkkäsiirapista jalostui kermatoffeiksi. Hennosti metsäiselle maistuvat toffeet vievät varmasti makeannälän mennessään. Tästä määrästä saa leikattua parin sentin paksuisia n. 3*3 cm kokoisia toffeita 12 - 15 kpl. Luomukarkkeja viikonlopun iloksi!

2 dl (luomu) kuohukermaa
2 dl kuusenkerkkäsiirappia
2 rkl (luomu) voita

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keittele hiljalleen välillä sekoittaen kunnes seos sakenee. Helppo tapa testata seoksen paksuutta on aina välillä tipauttaa hiukan toffeeseosta kylmään veteen. Kun seos pysyy kasassa ja on muotoiltavissa sormin, on se valmista. Keittoaikaa en katsonut, mutta hiljaisella tulella keitellen meni ainakin yksi puoliaika jalkapalloa...

Kaada toffeeseos kevyesti ruokaöljyllä voideltuun astiaan ja anna jäähtyä jääkaapissa mielellään yön yli. Astian pohjalle kannattaa laittaa voideltu leivinpaperi irrotusta helpottamaan. Leikkaa palasiksi ja nauti! Parhaiten toffeet säilyvät jääkaapissa.

Huom! Jos haluat valmista nopeammin, kaada massa ohueksi kerrokseksi matalareunaiseen astiaan.


gluteeniton

Vaniljainen kuusenkerkkäsiirappi

6/12/2012



Lähiruokaa suoraan metsästä. Kuusenkerkkiä on nyt oksat täynnä, joten vielä ehtii tekemään omaa siirappia. Ihan hetkessä tämä ei valmistu, mutta on varmasti vaivan arvoista.

2 litraa kuusenkerkkiä
2 litraa vettä
1 kg luomusokeria
½ vaniljatanko

keittoaika noin 2 + 3 tuntia

Laita kerkät likoamaan noin kahteen litraan vettä. Anna liota yön yli tai noin 6 - 8 tuntia. Keitä kuusenkerkkiä hiljalleen liotusvedessä noin kaksi tuntia. Siivilöi kerkät pois ja lisää veteen sokeri. (siivilöin kerkät suodatinkankaan läpi ja puristin niistä vielä loput nesteet ja maut kattilaan mukaan)

Keitä sokerilientä hiljalleen noin tunnin verran ja lisää sitten halkaistu vaniljatanko ja siemenet. Sekoittele aina välillä. Keitä vielä yhdestä kahteen tuntia tai kunnes siirapin koostumus on sopivaa. Poista lopuksi vaniljatanko ja kaada siirappi puhtaisiin astioihin ja anna jäähtyä. En mitannut tarkasti paljonko valmista siirappia tuli, mutta arviolta 7 - 8 dl, alle litra kuitenkin...

Vinkkinä ribsien yms. liharuokien ystäville, tällä voi korvata marinadeissa ja grillauskastikkeissa hunajan, sokerin ja siirapin...