Mehevä sipulipiirakka

1/18/2012



Tämä ranskalaistyylinen sipulipiirakka vaatiin hiukan aikaa ja vaivaa (vähintään pari tuntia), mutta maku kyllä palkitsee vaivan. Sipuliviipaleita on aika iso kasa paistettavaksi, joten kannattaa varata kaksi isohkoa paistinpannua työn nopeuttamiseksi. Sipulipiiras maistuu sekä kylmäna että lämpimänä ja maku vain paranee jos malttaa säästää edes osan seuraavaan päivään. Voit tarjota piirakan sellaisenaan tai salaatin ja vaikka hyvien leikkeleiden kera. Pinnalle voi vielä lorauttaa hiukan hyvää oliiviöljyä ja rouhia mustapippuria. Valmistus kannattaa aloittaa taikinan teolla.

Taikina

125 g kylmää voita pieninä kuutioina
n. 3,5 dl vehnäjauhoja (pienen osan voi korvata muilla jauhoilla)
½ tl hienoa merisuolaa
2 rkl kylmää vettä

Laita kulhoon voi, jauhot ja suola. Vaivaa ainekset käsin nopeasti tasaiseksi massaksi. Lisää kylmä vesi ja työstä taikinaa käsin kunnes vesi on imeytynyt taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi. Kun olet saanut sipulit paistumaan, voit valmistella pohjan paistokuntoon.
Painele leivinpaperin päällä taikinasta ohut pyöreä pohja (tai kaulitse) ja laita se leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. (halk. noin 20 cm) Käytä tarvittaessa hiukan jauhoja jos taikina tuntuu liian tarttuvalta. Laita taikina vuokaan ja teen leivinpaperista ja foliosta reunus, jolla saat puristettua taikinat reunat paikoilleen esipaiston ajaksi. Laita piirakkavuoka vielä takaisin jääkaappiin noin 20 - 30 minuutiksi.

Täyte

1 kg sipuleita
n. 1½  dl parmesantyyppistä hienorakeista juustoraastetta
1 muna
ripaus suolaa
1-2 tl rouhittua mustapippuria
tuoretta timjamia muutama oksa

Kuori ja halkaise sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Jaa sipulit kahteen osaan. Laita pannuille nokare voita ja kunnon loraus oliiviöljyä. Kuullota sipuleita hetki keskilämmöllä, lisää hiukan suolaa ja pippuria ja alenna lämpöä. Jatka kypsennystä noin 45 minuuttia kunnes sipulit ovat makeita, pehmeitä ja kauniin värisiä. Sekoittele välillä. Yhdistä sipulit uuteen astiaan, lisää timjaminlehdet ja jätä jäähtymään hetkeksi.

Vatkaa munan rakenne rikki huolellisesti ja yhdistä sipuliseokseen juustoraaste ja muna. Sekoita massa hyvin ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Poista folio-leivinpaperi reunus ja laita sipulitäyte piirakkapohjaan. Pudota lämpöä 175 asteeseen ja paista n. 25 - 35 minuuttia minuuttia kunnes piirakassa on kaunis väri ja täyte tuntuu kiinteältä. 


Anna jäähtyä hetki ja tarjoa. Jos haluat viinivinkin, kokeile ranskalaista Domaine des Salices Viognier- valkoviiniä. Alkon tuotenumero 007175.

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Minulla on ollut vaikeuksia tuon sipulin kypsentämisen kanssa, tahtoo tulla palanutta. Onkohan sipulilajikkeilla eroja tässä kohtaa, joku arempi kärähtämään? Kuvistasi tuli TAAS nälkä!

    VastaaPoista
  2. Hei!
    En tiedä onko lajikkeiden välillä eroja, ehkä joku toinen osaisi vastata siihen. Tässä oli ihan tavallisia sipuleita. Aika hyvän lorauksen laitoin oliiviöljyä ja reilun ruokalusikallisen voita teflonpannulle. Ensin pari minuuttia keskilämmöllä(4-5), sitten loppuaika alemmalla lämmöllä(2-3)... (meidän hellassa on 1-6 tasot) Toivottavasti onnistuu!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.